FC RaaheJulkaistu: 15.09.2023 09.01

​FC Raahe laajentaa matalan kynnyksen toimintaa aikuisiin


Raahessa kokeillaan syksyn aikana FutisNuokkarista ja PerheFutiksesta tutun kaavan mukaista matalan kynnyksen ”futiskerhoa” myös aikuisille. Toiminta on suunnattu vähintään 18-vuotiaille, yläikärajaa ei ole. Kokeilukerrat ovat ilmaisia ja tarkoituksena on kartoittaa, olisiko tämänkaltaiselle toiminnalle kysyntää ja edellytyksiä Raahessa.

FC Raahessa havahduttiin keväällä siihen, että media oli täynnä juttuja aikuisten yksinäisyydestä ja siitä, miten vaikeaa aikuisena on löytää uusia kavereita. Jalkapallo on sosiaalinen laji, mutta siihen on yleensä korkea kynnys lähteä aikuisena mukaan, ellei ole taustaa lajin parissa. Myös liikkumattomuus on edelleen yhteiskunnallinen ongelma ja jalkapallossa kunto kasvaa ihan huomaamatta hauskalla tavalla. Se on myös lajina erittäin monipuolinen. Tästä kehkeytyi ajatus FutisNuokkaria vastaavasta kerhosta myös aikuisille.

Mistä kerhossa on kyse?

Yhdistetään rento yhdessäolo ja helppo höntsäfutis. Mitään varsinaisia tavoitteita ei ole. Kerhossa voidaan sopia myös, että tehdään jotain muutakin samalla porukalla, esim. kesällä voidaan lähteä pelaamisen jälkeen uimaan tai terassille.

Mikä tämän kerhon nimi on?

Kerholla ei ole vielä vakiintunutta nimeä. Tässä vaiheessa voidaan puhua vaikkapa ”aikuisten futiskerhosta” tai ”höntsäfutiksesta”. Sillä ei ole niin väliä. Keksitään nimi sitten yhdessä.

Kenelle kerho on suunnattu?

  • Aikuisille, jotka haluavat liikkua yhdessä muiden kanssa oman kunnon mukaan ja tutustua samalla uusiin ihmisiin. Jokainen liikkuu omista lähtökohdistaan, eli voit olla rapakunnossa tai hyvässä kunnossa – sillä ei ole väliä.
  • Aikuisille, joita kiinnostaisi pelailla futista, mutta joilla ei ole siihen mitään taustaa. Tähän kerhoon voi siis osallistua, vaikkei olisi ikinä eläissään pelannut jalkapalloa.
  • Aikuisille, jotka ovat ehkä joskus pelanneet tai toimineet futiksen parissa, mutta siitä on aikaa ja nyt huvittaisi vähän höntsäillä.
  • Aikuiset, jotka haluaisivat pelata yhdessä muiden kanssa, mutta joilla on fyysisiä rajoitteita. Tarkoitus on, että jokainen osallistuu, mutta tarvittaessa valikoiden.
  • Aikuiset, joita kiinnostaisi tulla mukaan yhdistystoimintaan, mutta joilla ei ole siihen kontakteja.

Keitä ei oteta mukaan?

  • Liian hyviä = sellaisia, jotka pelaavat ns. oikeassa joukkueessa tälläkin hetkellä.
  • Sellaisia, jotka ottavat pelaamisen liian tosissaan.

Miksi kerho järjestetään?

Kerho järjestetään, jotta ihmiset saisivat heille sopivaa liikuntaa, sosiaalisia kontakteja, järkevää tekemistä ja ehkä uusia kavereitakin.

Miten tämä tapahtuu?

Kokoonnumme kerran viikossa tunniksi paikkaan, jonne on helppo tulla. Aluksi sisältö on suunniteltua ja ohjattua, jotta nekin pääsevät helposti mukaan, joilla ei ole minkäänlaista jalkapallotaustaa. Kokeilujakson aikana tunti on jaettu kolmeen osioon: juttelu ja tutustuminen, tekniikka (helppoja perusasioita) ja pelaaminen erittäin helpoilla säännöillä. Erikoisvarusteita ei tarvita: vain vesipullo ja sisäpelikengät sekä liikuntaan soveltuva vaatetus. Osa ajasta käytetään jutteluun ja oleiluun, että tullaan tutuiksi ja saadaan ryhmän toiminnasta muodostumaan sellaista kuin ryhmä haluaa. Salivuoroille tullaan aina selvin päin. Alkoholi ja kaikenlaiset päihteet ovat täysin kiellettyjä. Kokeilujakso on ilmainen ja sen jälkeen mahdollisimman edullinen.

Mikäli ryhmä saadaan polkaistua käyntiin, siitä on tarkoitus muodostaa ns. omillaan toimeen tuleva viikottainen kerho, jonka toiminnan ryhmä itse organisoi jatkossa. Ryhmä rahoittaa myöhemmin toimintansa keräämällä osallistujilta sen verran, mitä toiminta välttämättä vaatii. Tavoitteena on, että harrastaminen on kokeilujakson jälkeenkin mahdollisimman edullista. Vaihtoehtona on myös sponsorien etsintä.

Kokeilukerrat ovat keskiviikkoisin 27.9.-18.10.2023 klo19-20 Pitkänkarin koulun alasalissa. Ennakkoilmoittautuminen tekstiviestillä tai WhatsAppissa on toivottavaa, Katri Liimatainen: 050 304 6350. Myös lisätietoja voi kysellä samasta numerosta (parhaiten tavoittaa arkisin alkuillasta).

FC Raahe ry


PL 122, 92101 Raahe

fcraahe@gmail.com

Y-tunnus 0987688-5